Iftār 2021 in india

In 2021 collecteerde Toekiesfoodie geld bij familie en vrienden voor een iftār bij Dargah Mehboob-e-Ilāhi in India.

Wat is iftār tijdens de Ramadān al-Mubārak?

De Iftār is de maaltijd die aan het einde van de dag wordt geserveerd tijdens de Ramadān, om het vasten van de dag te verbreken. De andere maaltijd tijdens de Ramadān, die ‘s ochtends (voor zonsopgang) wordt genuttigd, wordt suhoor genoemd.

Significantie

Vasten is een van de belangrijkste onderdelen van het vieren van de heilige maand Ramadān, de negende maand in de islamitische kalender en gewijd aan vasten, onthouding, gebed en dienstbaarheid. In feite is het vasten een van de vijf zuilen van de islam. Gedurende de maand zijn alle moslims (met uitzondering van vrijgestelde groepen zoals de allerjongsten, ouderen en zieken) verplicht om van zonsopgang tot zonsondergang te vasten. Het is een strikt vasten dat vereist dat degenen die observeren de hele dag door niets eten of zelfs maar een slokje water drinken, met de bedoeling dat het onthouden van eten, drinken en andere handelingen de mogelijkheid kan bieden om spiritueel na te denken en iemands verbinding met God te verdiepen.

Iftār markeert dus het einde van elke dag van vasten en wordt vaak gevierd met de moslimgemeenschap samen. Ramadān legt ook de nadruk op een hernieuwde toewijding aan vrijgevigheid en liefdadigheid, en iftār is daar ook mee verbonden. Het verstrekken van voedsel aan anderen om hun vasten te verbreken wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de naleving; veel moslims en organisaties over de hele wereld zoals Toekiesfoodie helpen iftār-maaltijden te verstrekken aan de armen en behoeftigen via gemeenschappen en moskeeën.

 De maaltijd

Moslims verbreken traditioneel eerst het vasten met dadels en water of een yoghurtdrankje. Na het formele verbreken van het vasten pauzeren ze voor het Maghrib-gebed (een van de vijf dagelijkse gebeden die van alle moslims worden verlangd). Ze hebben dan een volledige maaltijd, bestaande uit soep, salade, voorgerechten en hoofdgerechten.

In sommige culturen wordt de volledige maaltijd uitgesteld tot later op de avond of zelfs vroeg in de ochtend. Traditionele gerechten verschillen per land, hoewel al het eten halal is, zoals voor moslims het hele jaar door.

Iftār is in hoge mate een sociaal evenement, waarbij familieleden en leden van de moslimgemeenschap betrokken zijn. Het is gebruikelijk dat moslims anderen ontvangen voor het avondeten, of als moslimgemeenschap samenkomen voor een diner. Het is ook gebruikelijk dat moslims mensen uitnodigen en eten delen met de minderbedeelden.

De spirituele beloning voor liefdadigheid wordt als bijzonder belangrijk beschouwd tijdens de Ramadān.

Translate »
error: Content is protected !!