HLS

Healthy Lifestyle met KZG

Een gezonde levensstijl is een combinatie van gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging en goede slaapgewoonten. Een uitgebalanceerd dieet is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Het moet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit verschillende voedselgroepen bevatten, zoals volle granen, fruit, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten.

Hier zijn enkele tips voor gezond eten:

 • Eet gevarieerd voedsel: Het eten van gevarieerd voedsel zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
 • Beperk bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel calorieën, suiker en ongezonde vetten. Door ze te beperken, kunt u een gezond gewicht behouden en uw risico op chronische ziekten verminderen.
 • Kies hele voedingsmiddelen: Hele voedingsmiddelen zijn onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden zijn fruit, groenten, volle granen, noten en zaden.
 • Drink veel water: Het drinken van water helpt je lichaam gehydrateerd te houden en kan je helpen een vol gevoel te krijgen tussen de maaltijden door.
 • Beperk suikerhoudende dranken: Suikerhoudende dranken bevatten veel calorieën en kunnen bijdragen aan gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Door ze te beperken, kunt u een gezond gewicht behouden en uw risico op chronische ziekten verminderen.
Introductie

Wij behandelen enkele voedingsmiddelen en kruiden uit het boek Tibb an-Nabwi (medicijnen van de Profeet ﷺ wat tegenwoordig bekend staat als naturopathie ook wel natuurgeneeskunde genoemd. Natuurgeneeskunde is een vorm van alternatieve geneeskunde die natuurlijke methoden gebruikt om de vitale kracht van het lichaam te herstellen en de oorzaak van de ziekte te behandelen. Natuurgenezers gebruiken een breed scala aan praktijken, waaronder veranderingen in dieet en levensstijl, stressvermindering, kruiden, homeopathie en meer. De ideologie en methoden van de natuurgeneeskunde zijn gebaseerd op vitalisme en volksgeneeskunde in plaats van evidence-based medicine, hoewel beoefenaars technieken kunnen gebruiken die worden ondersteund door bewijs. Natuurgeneeskunde is een controversieel vakgebied en de ethiek ervan is tegenwoordig in twijfel getrokken door medische professionals. Als je specifieke vragen hebt over natuurgeneeskunde, stel ze gerust aan uw huisarts.

Ismid (antimoon)

De ismid is de zwarte steen van kool. Het beste type ervan wordt gevonden in Isfahan, Iran, maar het wordt ook gevonden in westerse gebieden. Het beste type van deze ismid is dat welke snel stuk gaat (dus los) en geen glanzende stukjes heeft. Ook het interieur van zijn ismid is gepolijst en bevat geen onzuiverheden.

De kool heeft de neiging koud en droog te zijn en is gunstig voor het oog, omdat het oog versterkt en ook de oogzenuw versterkt.

 • Ismid lost overtollig vlees rond zweren op en sluit de wond terwijl het gebied eromheen wordt gereinigd.
 • Ismid verlicht ook hoofdpijn wanneer het wordt gemengd met pure waterige (niet dikke) honing.
 • Wanneer ismid wordt gemalen en gemengd met zacht vet en vervolgens wordt gebruikt als verband over de brandwonden, voorkomt het dat blaren verschijnen en helpt het ook bij het genezen van de huidbeschadiging die optreedt bij brandwonden.
 • Ismid is de beste soort steenkool die voor het oog wordt gebruikt, vooral voor oude mensen van wie het gezichtsvermogen is verzwakt. In dit geval is het beter dat kool wordt gemengd met wat muskus (er zijn verschillende musk planten en bloemen).
Utrujj (citroen)

حَدَّثَنَا هُدْبَةُ بْنُ خَالِدٍ، حَدَّثَنَا هَمَّامٌ، حَدَّثَنَا قَتَادَةُ، حَدَّثَنَا أَنَسٌ، عَنْ أَبِي مُوسَى ـ رضى الله عنه ـ عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ “‏ مَثَلُ الْمُؤْمِنِ الَّذِي يَقْرَأُ الْقُرْآنَ كَالأُتْرُجَّةِ، طَعْمُهَا طَيِّبٌ وَرِيحُهَا طَيِّبٌ، وَالَّذِي لاَ يَقْرَأُ كَالتَّمْرَةِ، طَعْمُهَا طَيِّبٌ وَلاَ رِيحَ لَهَا، وَمَثَلُ الْفَاجِرِ الَّذِي يَقْرَأُ الْقُرْآنَ كَمَثَلِ الرَّيْحَانَةِ، رِيحُهَا طَيِّبٌ وَطَعْمُهَا مُرٌّ، وَمَثَلُ الْفَاجِرِ الَّذِي لاَ يَقْرَأُ الْقُرْآنَ كَمَثَلِ الْحَنْظَلَةِ، طَعْمُهَا مُرٌّ وَلاَ رِيحَ لَهَا ‏

De Profeet ﷺ zei: ‘Het voorbeeld van een gelovige die de Qur’ān reciteert is dat van een citroen (een citrusvrucht) die goed van smaak en goed van geur is. En de gelovige die de Qur’ān niet reciteert, is als een dadel die een goede smaak heeft, maar geen geur. En het voorbeeld van een goddeloos persoon die de Qur’ān reciteert is dat van Ar-Rihana (een aromatische plant) die lekker ruikt maar bitter van smaak is. En het voorbeeld van een goddeloos persoon die de Qur’ān niet reciteert, is dat van een colocynths die bitter van smaak is en geen geur heeft.“ Sahīh Bukhārī

Citrullus colocynths is een woestijnwijnstokplant die groeit op zanderige, dorre bodems. Het is inheems in het Middellandse-Zeebekken en Azië, en is verspreid over de westkust van Noord-Afrika, oostwaarts door de Sahara, Egypte tot India, en bereikt ook de noordkust van de Middellandse Zee en de Kaspische Zee.

Iskhīr (lemongras)

َقَالَ أَحْمَدُ بْنُ سَعِيدٍ حَدَّثَنَا رَوْحٌ، حَدَّثَنَا زَكَرِيَّاءُ، حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ دِينَارٍ، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ ـ رضى الله عنهما ـ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏”‏ لاَ يُعْضَدُ عِضَاهُهَا، وَلاَ يُنَفَّرُ صَيْدُهَا، وَلاَ تَحِلُّ لُقَطَتُهَا إِلاَّ لِمُنْشِدٍ، وَلاَ يُخْتَلَى خَلاَهَا ‏”‏‏.‏ فَقَالَ عَبَّاسٌ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِلاَّ الإِذْخِرَ‏.‏ فَقَالَ ‏”‏ إِلاَّ الإِذْخِرَ ‏”‏‏.‏

Hazrat Ibn ‘Abbas (radi Allāhu anhu)) verhaalde dat Allah’s Boodschapper ﷺ zei: “Het (d.w.z. Mekka’s) doornige struiken mogen niet worden ontworteld en zijn wild mag niet worden achtervolgd, en het oprapen van zijn gevallen dingen is illegaal, behalve door hem die er publiekelijk over aankondigt, en zijn gras mag niet worden gemaaid.” ‘Abbās vroeg: “O Allāh’s Boodschapper! Behalve Iskhīr [een soort gras].” De Profeet ﷺ antwoordde: “Behalve Iskhīr.“ Sahīh Bukhārī

 • Citroengras is heet in de tweede graad en droog in de eerste graad.
 • Het is een lichte substantie die verstoppingen en de aderopeningen opent.
 • Het verhoogt ook de urine- en menstruatiestroom, lost de stenen en de harde tumoren in de maag, lever en nieren op, hetzij als drank of als verband.
 • De stengels van het citroengras versterken de kanalen van de tanden en de maag, kalmeren misselijkheid en constiperen de maag.
Habbah Sawdā (black seed)

َدَّثَنَا ابْنُ أَبِي عُمَرَ، وَسَعِيدُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْمَخْزُومِيُّ، قَالَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنِ الزُّهْرِيِّ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏ “‏ عَلَيْكُمْ بِهَذِهِ الْحَبَّةِ السَّوْدَاءِ فَإِنَّ فِيهَا شِفَاءً مِنْ كُلِّ دَاءٍ إِلاَّ السَّامَ ‏”‏ ‏.‏ وَالسَّامُ الْمَوْتُ ‏.‏ قَالَ أَبُو عِيسَى وَفِي الْبَابِ عَنْ بُرَيْدَةَ وَابْنِ عُمَرَ وَعَائِشَةَ ‏.‏ وَهَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ ‏.‏ وَالْحَبَّةُ السَّوْدَاءُ هِيَ الشُّونِيزُ ‏

Abu Huraira (radi Allāhu anhu) heeft overgeleverd dat Allah’s Boodschapper ﷺ zei: “Gebruik dit zwarte zaad. Want waarlijk, het bevat een geneesmiddel voor elke ziekte, behalve voor As-Sām” En As-Sām is de dood.” Jami` at- Tirmidhī, Ahmad, Ibn Hibban

 تُدَمِّرُ كُلَّ شَيْءٍ بِأَمْرِ رَبِّهَا فَأْصْبَحُواْ لاَ يُرَىٰ إِلاَّ مَسَاكِنُهُمْ كَذَلِكَ نَجْزِي ٱلْقَوْمَ ٱلْمُجْرِمِينَ

“Deze zal alles door het gebod van zijn Heer vernietigen. En het kwam met hen zó ver dat slechts hun lege woningen waren te zien. Zo straffen Wij het schuldige volk.” Surah al-Ahqāf  (de bochtige paden), H46, 25

De toepassingen:

 • Het zwarte zaad (of Habbat al-Barakāh) wordt in het Farsi Shuneiz genoemd, zwarte komijn en Indiase komijn.
 • Het zwarte zaad heeft veel voordelen, zoals aangegeven door de uitspraak van de profeet ﷺ: het is een remedie voor elk type ziekte. Deze uitspraak is net als wat Allāh zei: Deze zal alles door het gebod van zijn Heer vernietigen. 
 • Zwarte zaad helpt ook tegen allerlei koude kwaaltjes.
 • Ook helpt het zwarte zaad bij het introduceren van de effectieve ingrediënten van verkoudheidsmedicijnen in de gebieden die zijn aangetast door warme en droge kwalen, omdat het lichaam helpt het medicijn snel op te nemen wanneer het in kleine doseringen wordt ingenomen.
 • Shuneiz het is heet en droog in de derde graad, elimineert winderigheid, extraheert de wormen, verlicht lepra en slijmkoorts, opent klompen, ontleedt ophopend gas en overtollig vocht in de maag.
 • Black Seed oil helpt tegen slangenbeten, aambeien en puistjes.
 • Wanneer ongeveer 25 gram wordt gedronken met water, het helpt tegen hijgen en hard ademhalen.
 • Wanneer het zwarte zaad in azijn worden gekookt en men er vervolgens zijn mond mee spoelt, zal dat kiespijn verlichten die het gevolg is van gevoeligheid voor kou.
 • Wanneer iemand zwart zaad in poedervorm inademt, helpt dit tegen water dat zich ophoopt in het oog.
 • Wanneer het wordt gebruikt in een verband dat is gemengd met azijn, geneest het vlekken en blootgestelde huidzweren en ontleedt het de acute slijmtumoren en ook harde tumoren.
 • De olie van zwart zaad helpt ook tegen gezichtsverlamming wanneer het via de neus wordt toegediend.
 • Wanneer men ongeveer 25 gram van zijn olie drinkt, helpt het tegen spinnenbeten.
 • Wanneer het fijn wordt gemalen en gemengd met de olie van het groene zaad en wordt gebruikt als oordruppels, slechts tot de drie druppels, helpt het tegen verkoudheidssymptomen, winderigheid en verstoppingen.
 • Wanneer zwart zaad wordt verbrand en gemengd met gesmolten was samen met henna- of irisolie, helpt het de zweren te verwijderen die op de huid van de benen verschenen na het wassen van de huid met azijn.
 • Wanneer de zwarte zaden worden vermalen in azijn en op een melaatse huid worden gelegd, de huid die wordt aangetast door zwarte pigmentatie en op het hoofd dat wordt aangetast door roos, helpt het deze kwalen te verlichten.
 • Wanneer de zwarte zaden worden vermalen en men er elke dag ongeveer 25 gram van doorslikt met koud water, helpt het onmiddellijk tegen de beet van hondsdolle honden en kan het de dood als gevolg van watervrees voorkomen,
 • Wanneer de olie van het zwarte zaad in de neus toedient, zal het helpen tegen gezichtsverlamming en tetanus (infectieziekte, kramp) door hun oorzaken weg te nemen.
 • Uiteindelijk, wanneer de zwarte zaden worden verbrand, helpen ze de giftige beesten af te weren.
 • Wanneer Perzische kool wordt opgelost in water en vervolgens op de binnenkant van de keel wordt geplaatst en daarna de zwarte zaden erop worden gestrooid, werkt het als een effectieve genezing van aambeien.

Zo zijn er veel meer toepassingen.

Shai’īr (gerst)

Hazrat Aisha Siddiqāh (radi Allāhu anha) zei, dat wanneer een lid van het gezin van de Boodschapper ﷺ van Allāh ziek werd, beveelt hij dat er soep van gerst werd gekookt en dat de zieke persoon werd bevolen om er wat van te eten. Hij zei: “Het versterkt het hart van de verdrietige persoon en het verlaat het hart van de zieke persoon,  net zoals het vuil van haar gezicht met water word gewassen.” Ibn Majāh

 • We vermeldden dat de remedie die in deze hadīth wordt genoemd, gekookt gerstewater is, dat voedzamer is dan het meel.
 • Gerstewater helpt tegen hoesten en keelruwheid, verlicht de irriterende overtollige uitwerpselen, produceert meer urine, reinigt de maag, lest de dorst en verminderd koorts.
 • Het biedt ook comfort en heeft een ontbindende kwaliteit.
 • Deze remedie houdt in dat je een portie van een goede gerstsoort en vijf keer zoveel water in een schone pan doet en ze onder matige temperatuur kookt totdat slechts 2/5 van het mengsel in de pan overblijft. De resulterende soep wordt vervolgens gezuiverd en zoveel gebruikt als nodig is.
Zanjabīl (gember)

 وَيُسْقَوْنَ فِيهَا كَأْساً كَانَ مِزَاجُهَا زَنجَبِيلاً

“En daarin zal hun een drank worden gegeven, vermengd met gember.” Surah al-Insān (de tijd, de mensen), H76, vers 17

 • Verteringsproces
 • Breekt opgehoopte gassen in de darmen
 • Droogt slijm
 • Verhoogt geheugenvermogen
 • Gember helpt het verteringsproces, verzacht de maag mild, helpt bij het openen van de verstoppingen van de lever die worden veroorzaakt door kou en nattigheid en helpt tegen de nattigheid die slechtziendheid veroorzaakt, wanneer het wordt gegeten of gebruikt als kohl.
 • Gember breekt ook de dikke gassen af die zich ophopen in de darmen en de maag.
 • Over het algemeen is gember goed voor het koude gestel van de lever en de maag. Wanneer men wat gember neemt samen met twee klontjes suiker en wat heet water, zal het werken als een laxeermiddel en zal het lichaam ontdoen van schadelijke uitwerpselen.
 • Zure gember is heet en droog en verwarmt de maag en de lever, helpt bij het verteringsproces, droogt het slijm in het lichaam en verhoogt het geheugenvermogen.
 • Het wast ook het schadelijke effect van het eten van fruit.
 • Het maakt ook de geur beter en weert de schade van dik koud voedsel af.
Rummān (granaatappel)

وَهُوَ ٱلَّذِيۤ أَنزَلَ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ نَبَاتَ كُلِّ شَيْءٍ فَأَخْرَجْنَا مِنْهُ خَضِراً نُّخْرِجُ مِنْهُ حَبّاً مُّتَرَاكِباً وَمِنَ ٱلنَّخْلِ مِن طَلْعِهَا قِنْوَانٌ دَانِيَةٌ وَجَنَّٰتٍ مِّنْ أَعْنَابٍ وَٱلزَّيْتُونَ وَٱلرُّمَّانَ مُشْتَبِهاً وَغَيْرَ مُتَشَٰبِهٍ ٱنْظُرُوۤاْ إِلِىٰ ثَمَرِهِ إِذَآ أَثْمَرَ وَيَنْعِهِ إِنَّ فِي ذٰلِكُمْ لأَيَٰتٍ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

“En Hij is het, Die water uit de wolken neerzendt en daardoor elke soort van groei voortbrengt. En evenzo brengen Wij daarmee groen, waarvan Wij korenaren voortbrengen. En er komen uit de scheden van de dadelpalm laaghangende trossen. En Wij [brengen er] wijngaarden en de olijf en de granaatappel [mee voort] van gelijke en ongelijke soort. Kijkt naar het fruit ervan, wanneer het vrucht zet en naar het rijpen daarvan. Hierin zijn voorzeker tekenen voor een volk dat (wil) geloven.” Surah al-An’ām (het vee), H6, vers 99.

Het is goed voor:

 • Bloeddruk reguleren
 • Geheugen versterken
 • Versterkt botten en beenderen
 • Geeft haar een mooie glans en voorkomt overmatig haaruitval.

De Profeet ﷺ zei dat granaatappel een fruit is uit het Paradijs.

Mensen die zeggen dat granaatappel geen fruit is uit het Paradijs moeten vers 141 van surah An’ām lezen. Allah openbaart: “Hij is het, Die tuinen doet ontstaan, wel of niet gestut en de dadelpalm en de korenvelden, waarvan de vruchten van verschillende soorten zijn en de olijf en de granaatappel van gelijke en ongelijke soort. Eet de vruchten ervan wanneer zij vruchten dragen, maar betaalt op de dag van de oogst, wat Hem verschuldigd is en verkwist het niet. Voorzeker, Allāh heeft de verkwisters niet lief.”

 • Hazrat Ibn Abbās (radi Allāhu anhu) zei dat hij veel granaatappel eet, omdat er geen granaatappel is waarin niet een pit zitten uit het Paradijs.
 • Hazrat Ali (radi Allāhu anhu) zei eet granaatappel met het net van de pitten, omdat deze de maag schoonmaakt.
 • Hazrat Mohammed Sirīn (radi Allāhu anhu) zei dat granaatappel die respect heeft onder fruitsoorten zoals Hz Jibra’il dat heeft onder de engelen.
Verschil tussen Attar versus parfum

Waarom is Attar beter?

De oorsprong van parfumoliën

Attar en parfum zijn beide in de race van de hedendaagse modewereld. Het begrijpen van enkele belangrijke verschillen kan u helpen bij het bepalen van uw keuze. Attar is een Sunnah voor de moslims omdat de Profeet ﷺ van attar hield en op zijn lichaam aanbracht en hield niet van vieze geuren. Attar is de brandstof van de ziel, die de motor is van de krachten van het lichaam.

Laten we een beetje begrijpen over de oorsprong van geuroliën (attar)

Het woord ‘Attar’ of ‘Ittar’ komt van een oud Perzisch woord ‘attar’, ‘otto’ of ‘ottar’, dat alcoholvrije parfum, geur betekent. De productie van Attar-geuroliën is de praktijk van het extraheren van geur uit bloemen, kruiden en andere botanische bronnen en sommige zijn afkomstig van houtbronnen. 

Het kan worden herleid tot meerdere oude culturen, met name tot de oude Egyptische beschaving. Maar ook zeer veel gebruikt in de islamitische traditie. Attar, ook bekend als ittar, is een vluchtige olie die is afgeleid van botanische of andere natuurlijke bronnen. Meestal worden deze oliën geëxtraheerd via Hydro destillatie of stoomdestillatie. De Perzische arts Ibn Sina was de eerste die de attar van bloemen uit distillatie afleidde. Attar kan ook met chemische middelen worden uitgedrukt, maar over het algemeen worden natuurlijke parfums die als attars kwalificeren, gedistilleerd met water. De oliën worden over het algemeen gedistilleerd tot een houten basis zoals sandelhout en vervolgens gerijpt. De rijpingsperiode kan één tot tien jaar duren, afhankelijk van de gebruikte botanica en de gewenste resultaten. Technisch gezien zijn attars distillaten van bloemen, kruiden, specerijen en andere natuurlijke materialen zoals gebakken grond over sandelhoutolie/vloeibare paraffine met behulp van Hydro destillatie techniek met behulp van een distilleerketel (deg) en ontvangend vat (bhapka).

Musk

Hazrat Aisha Siddiqāh (radi Allāhu anha), zo staat in Sahibain (Bukhārī en Muslim) dat zij de Profeet ﷺ met musk parfumeerde voordat hij zijn Ihrām aantrok, op de dag van het Offerfeest en voordat hij de tawāf (rondgang) van de Ka’aba deed.

Musk is de koning onder alle parfums die het beste aroma heeft. Andere soorten parfums worden meestal vergeleken met een Musk, maar Musk wordt er nooit mee vergeleken. Ook de gezondheid en het paradijselijke gevoel zijn gemaakt van Musk. Musk brengt troost en vreugde aan de harten en krachten.

 Parfum

Parfum is een mengsel van parfumoliën, alcohol en fixeermiddelen. Het eerste alcoholische parfum was waarschijnlijk Hongarijewater. Ze produceerden pure distillatie-rozemarijnbereiding en later lavendel en marjolein. In de modewereld van vandaag is parfum de overheersende.

KZG Beauty & Fashion professional heeft bij wereldmerken trainingen gevolgd als International Brand Ambassador van luxe merken.

Belangrijkste verschillen tussen attar versus parfum

AttarParfum
Geuroliën zijn rijk aan historische achtergrond en dateren uit de oude Egyptische beschaving.Ontwikkeling heeft plaatsgevonden in de afgelopen 200 jaar.
Attars zijn geconcentreerde oliënParfums zijn rijk aan alcohol, met een bepaald percentage parfumoliën.
Attars worden op natuurlijke wijze gewonnen op het geschikte basismateriaal.Parfumoliën kunnen van natuurlijke oorsprong zijn of verdund in de alcohol worden geconstitueerd.
Attars kunnen tussen de 7 en 24 uur duren, afhankelijk van verschillende factoren.Parfums kunnen snel verdampen, hangt vooral af van de sterkte, het kan tussen de 1 en 5 uur aanhouden.
Kan op de huid worden aangebracht.Kan op de huid worden aangebracht, maar alcohol kan huidirritatie veroorzaken.
Qasab as-Sukkar (suikerriet)

Suikerriet is een relatief nieuwe stof die de mensen van weleer niet noemden of zelfs maar wisten dat het bestond. Dit is de reden waarom ze de rol ervan in verschillende soorten dranken of kuren niet beschreven. Honing daarentegen werd op grote schaal gebruikt als drank en als medicijn.

Suikerriet is nat, helpt hoesten te verlichten en voert het overtollige vocht in het lichaam, de prostaat en de borst af. Het is effectiever als laxeermiddel dan suiker zelf. Suikerriet veroorzaakt ook braaksel en is genezend.

Hazrat Hassan bin Muslim as-Saggar (radi Allāhu anhu) zei: “Degenen die na het eten van hun maaltijd op suikerriet zuigen, zullen de rest van de dag troost vinden.”  Wanneer suikerriet wordt geroosterd, verlicht het de ruwheid in de keel en borst. Toch veroorzaakt het de ophoping van gassen die tot bedaren zouden worden gebracht wanneer suikerriet wordt geschild en gewassen in heet water.

Het beste type suiker is wit kristallijn, vooral als het oud is. Wanneer suiker wordt gekookt en afgeroomd, lest het de dorst en verlicht het hoesten. Suikerriet is niet goed voor de maag die last heeft van gal. De bijwerkingen van suikerriet kunnen worden gekalmeerd door het te mengen met citroenwater (sap), naranj (bittere sinaasappel) en geschilde granaatappel.

Translate »
error: Content is protected !!